+30 2310 669 870
 
Τετάρτη, Δεκέμβριος 01, 2021

Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα

Στο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης παρεμβάσεων. Υπάρχει ο βασικός κορμός των τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καθώς επίσης και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία όμως είναι λιγότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Μάλιστα, τα ΠΕΠ παρουσιάζουν μία διαβάθμιση σχετικά με τους πόρους (ταμεία) και έχουν όρους και περιορισμούς. Όλα τα παραπάνω προγράμματα συνθέτουν το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ειδικότερα, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης χρηματοδοτεί παρεμβάσεις για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας – Θράκης, η οποία απαρτίζεται από δύο διοικητικές περιφέρειες που ανήκουν στο στόχο σύγκλισης – phasing οut (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία) και μία περιφέρεια αμιγούς στόχου σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη). Το γεγονός αυτό επιφέρει διαφοροποιήσεις ως προς τις πηγές χορήγησης των κοινοτικών πόρων και συνεπώς ως προς τη στοχοθεσία κάθε διοικητικής περιφέρειας. Ειδικότερα:

Α.   Για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία δεν προβλέπεται η διάθεση πόρων προερχόμενων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και χορηγούμενων μέσω των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη οι παρεμβάσεις του ΕΤΠΑ θα υλοποιηθούν και μέσω Τομεακών Προγραμμάτων.

Β.   Και στις τρεις διοικητικές περιφέρειες οι δράσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό και τη διακυβέρνηση και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) υλοποιούνται κυρίως μέσω των Τομεακών ΕΠ.

Γ.   Και στις τρεις διοικητικές περιφέρειες οι δράσεις που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία θα χρηματοδοτηθούν από τα αντίστοιχα Ταμεία και Προγράμματα που καταρτίζονται από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δ.   Το Ταμείο Συνοχής θα χρηματοδοτήσει έργα μεταφορών και περιβάλλοντος.

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Μακρυγιάννη 106, Άνω Ηλιούπολη

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο: +30 2310 669.870
Fax: +30 2310 669.870
Site: http://www.epsilondev.gr


Scroll to top